Partenerii sociali considera ca semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeana reprezinta in mare parte recunoasterea progreselor facute de Romania in ultimii ani. Pe de alta parte, la unison, acestia sustin ca angajamentele asumate pe parcursul negocierilor, precum si cele care vor urma, constituie pentru Romania o sarcina deloc usoara.
Astfel, in opinia reprezentantilor patronatelor si sindicatelor, 1 ianuarie 2007 va aduce in primul rand o avalansa de disponibilizari, dar si un mediu economic concurential in care nu vor rezista decat cei care se vor adapta cat mai repede. Altfel, integrarea este vazuta ca o solutie la mai multe probleme ale societatii romanesti aflate in cautarea mijloacelor de modernizare si transformare economica.
Bogdan Hossu, presedinte CNS Cartel-Alfa: "Costurile integrarii pot deveni insuportabile"
"Asistam la partea formala a semnarii Tratatului, pentru ca, de fapt, jocurile s-au facut in momentul dezbaterii din Parlamentul European. Se confirma ca suntem in procesul de aderare. Sa nu uitam ca, din punct de vedere al efortului bugetar al UE, integrarea Romaniei si Bulgariei va costa aproape tot atat cat a costat integrarea celorlalte zece state. Decizia politica de principiu a fost luata. Raman angajamentele noastre asupra carora trebuie sa ne focalizam. Procesul de aderare inseamna o schimbare in relatiile industriale, pentru ca trebuie sa ne aliniem mult mai puternic la modelul social european. Sa nu uitam ca, in acelasi timp, va exista si procesul de modernizare a Uniunii Europene prin referendumul pentru Constitutie, lucru la care trebuie si noi sa ne aliniem, chiar daca nu avem drepturi depline. Vor exista si costuri. Problema este ca unele drumuri sunt mai costisitoare decat altele, iar al Romaniei ne va costa. Dar ramanerea in afara UE ar fi tot un cost. Ambele variante presupun costuri. Daca ins