De mai bine de o saptamana, inundatiile nu mai contenesc sa distruga munca de-o viata a peste 2.000 de sateni din comunele timisene. Unii dintre ei nu au mai reusit sa ia nimic din case, altii refuza sa-si paraseasca gospodariile cu riscul de a muri luati de ape. In judetul Caras-Severin pagubele se ridica la peste 780 de miliarde de lei, iar in judetul Arad valoarea acestora atinge 20 de miliarde de lei.
In judetul Timis, luni seara, s-a declansat starea de alerta. Aceasta presupune, printre altele, si restrangerea unor drepturi precum inviolabilitatea domiciliului si libera circulatie. Totodata, satenii care sunt in pericol si refuza sa-si paraseasca locuintele vor fi evacuati cu forta de catre echipele speciale.
Tot luni seara, din cauza inundatiilor a inceput evacuarea celor peste 200 de localnici din Sanmartinu Maghiar. In acelasi timp, la trei kilometri de Sanmartinu Sarbesc a fost trasa o baza de protectie in calea apelor. Precipitatiile cazute in cursul noptii au ingreunat interventia echipelor speciale.
In cursul noptii de luni spre marti, dupa ce s-a intors de la Luxembourg, presedintele Traian Basescu s-a deplasat in judetul Timis: ''Am venit sa vad de ce nu se face ce trebuie. Va promit ca o sa-mi fac treaba", a declarat Basescu. Ieri, acesta a survolat localitatile inundate si a anuntat ca sinistratii din judetul Timis vor primi despagubiri de 60 de milioane de euro din creditul de 261 de milioane de euro dat de BEI pentru prevenirea inundatiilor: ''Sa speram ca banii vor ajunge la timp, caci, dupa retragerea apelor este important sa se intervina imediat pentru refacerea gospodariilor si a infrastructurii''.
Basescu a apreciat faptul ca ''s-a reusit evacuarea la timp a satenilor'', in acelasi timp afirmand ca ''este ridicola capacitatea utilajelor cu care s-a intervenit''.
Reprezentantii Apelor Romane Banat estimeaza ca in