Fondată în 1991 la Bucureşti, Editura Omonia este singura casă editorială din România al cărei unic şi exclusiv scop îl constituie promovarea literaturii şi civilizaţiei Greciei moderne în România. Fidelă acestui scop, editura a publicat până în prezent aproape 50 de titluri, care acoperă majoritatea genurilor literare (roman, nuvelă, poezie, eseu, literatură de călătorie, critică literară) şi reprezintă reale puncte de atracţie pentru cititorii interesaţi de cultura, istoria, civilizaţia elenă. Trei dintre titluri au fost încununate, în 1994, 2000 şi 2004, cu cel mai prestigios premiu pentru traducere care se acordă în Grecia de către Societatea Elenă a Traducătorilor de Literatură. Ediţia bilingvă a Poemelor lui Kavafis a primit în 2004 un premiu pentru traducere în România.
Mai mult de jumătate din cele circa 50 de titluri au apărut în colecţia "Biblioteca de Literatură Neoelenă". Inaugurată în 1999, colecţia îşi propune să ofere publicului din România, prin traduceri selectate nu numai din zona literaturii, dar şi din alte sfere, mai puţin sau deloc cunoscute la noi (filosofie, istorie, artă, ş.a.), o panoramă a culturii Greciei şi Ciprului de azi. Se cuvine semnalată aici strădania editurii de a atrage colaborarea unor specialişti de seamă din Grecia, Cipru şi România, care semnează prefeţe, studii introductive, postfeţe. în general, fiecare titlu al Omoniei oferă reperele esenţiale pentru familiarizarea cu autorul prezentat.
Între cărţile încadrate în această colecţie, un loc aparte îl ocupă ediţia Kavafis, poetul din Alexandria fiind primul autor grec ale cărui Opere complete apar în limba română. Tot o premieră o constituie şi volumul de Opere alese din creaţia lui Kostis Palamas, un alt corifeu al literaturii neoelene. Colecţia a găzduit până în prezent atât scriitori clasici, precum Grigorios Xenopoulos (prezent cu o nouă t