O data cu liberalizarea pietei de telecomunicatii in 2003, Telecomunicatii CFR si Teletrans anuntau ca isi vor oferi serviciile catre publicul larg. Din cauza birocratiei, dupa aproape doi ani si jumatate, cele doua companii au ramas doar cu intentia, chiar daca au un potential extrem de mare. Fiecare dintre cele doua companii au in momentul de fata peste 4.000 de kilometri de fibra optica.
Retele sunt folosite in principal pentru uzul intern, o mare parte din capacitatea acestora ramanand nefolosita. Intrarea acestor companii pe piata publica ar schimba complet peisajul romanesc al telecomunicatiilor.
Varujan Pambuccian, presedintele comisiei IT&C din Camera Deputatilor, este de parere ca daca Telecomunicatii CFR ar intra pe piata de Internet pretul acestui serviciu ar putea scadea cu pana la 50% in Romania. Telecomunicatii CFR sunt colocati in Frankfurt cu Deutsche Telecom si pot aduce banda larga de Internet la preturi foarte bune.
„Desi ar putea oferi surplusul de capacitate al retelelor lor, Telecomunicatii CFR si Teletrans sunt intr-o stare de „hibernare" de mai multa vreme. Sunt companii care au o legatura ombilicala cu companiile mama", considera Nicolae Oaca, analist in telecomunicatii. Telecomunicatii CFR a fost infiintata prin reorganizarea Agentiei de Telecomunicatii din cadrul Companiei Nationale CFR.
„S-a marit capacitatea foarte mult, astfel incat la ora actuala infrastructura pe care o avem ofera posibilitati foarte mari pentru crearea unui operator alternativ pe piata de telefonie fixa", explica Ion Zinca, director executiv Telecomunicatii CFR.
Reteaua a fost de la bun inceput gandita pentru a furniza servicii si pentru publicul larg, dar operatorii feroviari au vrut sa pastreze reteaua doar pentru uzul intern.
Zinca a subliniat ca, in acest moment, Compania Nationala de Cai Ferat