Pretul apartamentelor ar putea sa scada in perioada urmatoare doar in conditiile in care bancile ar restrange accesul la creditul ipotecar, a declarat, ieri, agentiei Mediafax, Arthur Silvestri, directorul general al Institutului de Consultanta Imobiliara - SGA. "In prezent sunt foarte multi bani pe piata si putine optiuni de cumparare. Oferta este aceeasi de multi ani, iar cererea si modalitatile de achizitionare a unei locuinte s-au diversificat", a precizat Silvestri. In opinia sa, deficitul de oferta pe piata apartamentelor creeaza principalele probleme care au dus in final la supraevaluarea cu 120% a preturilor locuintelor.
Tarife, dupa ureche
"Piata nu are repere in materie de formare a preturilor, oferta este foarte stransa, iar cumparatorii nu reactioneaza in nici un fel. Cei care vand formeaza preturile dupa ureche si, in acelasi timp se gasesc si cumparatori", a mai spus Silvestri.
Acesta a adaugat ca, cel mai probabil, in acest an, nu va avea loc o scadere a preturilor la apartamente, daca nu apar oferte noi de locuinte sau alternative cum ar fi casele pe pamant.
In plus, Silvestri a precizat ca fluctuatia cursului de schimb, precum si "mitologia integrarii", conform careia strainii vor fi interesati de achizitii si vor oferi preturi foarte ridicate, sunt alti factori care mentin preturile apartamentelor la niveluri inalte.
"In aceste conditii, statul ar trebui sa intervina prin programe locative, legislatie si prin acordarea de facilitati investitorilor care vor sa construiasca locuinte", a apreciat oficialul SGA.
In opinia sa, piata nu are resurse proprii pentru calmarea situatiei.
In acelasi timp, dobanzile care au scazut cel mai accentuat in ultima perioada au fost cele pentru creditele imobiliare/ipotecare.
Cel mai probabil, bancile nu vor opera majorari de dobanzi pe acest segment. Parte,