Noul buget pe anul 2005 se va baza pe urmatorii parametri macroeconomici: deficit de 0,7% din PIB, crestere economica de 6% si inflatie de 7%. Desi controversele dintre autoritatile romane si expertii FMI legate de nivelul deficitului bugetar pe acest an nu s-au lamurit, Guvernul este nevoit sa rectifice bugetul pe acest an cat mai repede.
La constructia rectificarii bugetare, autoritatile romane vor merge pe un deficit bugetar de 0,7% din PIB, chiar daca echipa FMI sustine in continuare un nivel de 0,5% din PIB. „Rectificarea trebuie operata cat mai repede. Toate proiectele presupun cheltuirea banului public.
Daca se mai intarzie, nu vom mai avea de unde sa taiem cheltuieli pentru a ajunge la un deficit de 0,7% din PIB", au declarat surse apropiate negocierilor. Conform acestora, expertii FMI nu au oferit un raspuns oficial referitor la acceptarea unui deficit bugetar de 0,7% din PIB. „Oficial, FMI nu a spus da. Noi mergem pe 0,7% din PIB", au afirmat sursele citate.
Ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, a declarat, la intorcerea din vizita la Washington, ca discutiile cu oficialii FMI au decurs favorabil. „Prioritara este acum mentinerea echilibrului bugetar reflectat prin raportul dintre venituri si cheltuieli.
De aici, interesul pentru deficitul bugetar, iar nivelul de 0,7% din PIB este cel de care se apropie ambele parti", a declarat ministrul Finantelor Publice. Masurile prezentate de oficialii romani la Washington, destinate obtinerii unui deficit bugetar redus, constau in reduceri de cheltuieli si majorari de impozite.
Astfel, de la 1 aprilie au fost majorate accizele, de la 1 mai vor creste o serie de impozite directe, iar de la 1 iunie vor fi eliminate o serie de facilitati la aplicarea TVA. Din aceste masuri Guvernul estimeaza venituri suplimentare de 7.000 de miliarde lei.
In ac