Sutele de mii de oameni care au asteptat numirea noului Papa in Piata Sf. Petru si celelalte cateva milioane care au urmarit fumul alb in fata televizorului au aratat influenta imensa pe care inca o are Vaticanul. Liderul cu cea mai mare aderenta a oamenilor din toata lumea este, de departe, Papa.
Pentru ca influenta sa spirituala sa ajunga in toate colturile planetei, este nevoie de o organizare remarcabila a structurilor Bisericii Catolice, de o administrare eficienta a acesteia „la centru", in institutiile din micuta cetate a Vaticanului, de misiuni sociale si umanitare in state sarace, de intalniri cu alti lideri politici sau religiosi.
Pentru toate acestea, insa, este nevoie si de bani. Averea fabuloasa care se spune ca ar exista la Vatican a fost descrisa de fostul Suveran Pontif, Ioan Paul al II-lea, ca fiind nimic altceva decat „un mit". Cat timp in jurul ei va pluti misterul, oficialii Sfantului Scaun neexceland in transparenta, vor continua sa se teasa si legende.
Cert este, insa, ca turbulentele de pe pietele financiare, cu scaderea monedei americane si pierderi ale portofoliilor de actiuni denominate in dolari nu au iertat nici investitiile Vaticanului, dupa ce finantele Bisericii fusesera oricum slabite de despagubirile platite in mai multe procese.
Cu toate acestea, Vaticanul continua sa stranga sute de milioane de dolari in fiecare an de la diocezele din intreaga lume, din donatiile facute de credinciosi, dar si din valorificarea catorva proprietati imobiliare, bineinteles altele decat faimoasele capodopere arhitectonice din Cetate.
Metodele traditionale de colectare a banilor, cum este „Obolul Sfantului Petru", s-au adaptat in timp la realitatile vietii moderne, credinciosii putand face acum si plati on-line, de pe card.
Sutele de mii de oameni care au asteptat numirea noului Papa in Pia