De ceva vreme se da o batalie crunta, fara menajamente, o batalie oculta, pentru ca unii sau altii sa obtina o felie cat mai mare din tortul afacerii cu deseurile spitalelor si a cabinetelor medicale. Numai ca si in aceasta activitate, in conformitate cu alinierea la normele europene, exista reguli ferme de respectare a protectiei mediului.
Urmeaza o poveste cu cantec si influente din sfera politicului si din sistem.
In conditiile in care in ultimii ani s-a pus tot mai stringent problema alinierii la normele de mediu ale UE, se impunea gasirea unei solutii pentru eliminarea pe cale ecologica a deseurilor. Pentru Maramures, singura solutie rentabila este realizarea unei instalatii pentru neutralizarea acestor deseuri.
Proiectul belgian
Printr-un fericit concurs de imprejurari, specialisti ai Spitalului Judetean au intrat intr-un parteneriat cu un grup financiar din Belgia (dupa un lobby inteligent al directorului medical al Spitalului). Belgienii au propus realizarea unui banalizor de deseuri.
Aceasta instalatie sterilizeaza etans si computerizat toate tipurile de deseuri provenite din sfera serviciilor medicale (seringi, fese, vata, ace etc.) cu ajutorul unor aburi sub presiune. Dupa sterilizarea lor, materialele sunt macinate si transformate in granule, rezultand reziduuri inerte din punct de vedere biologic.
Capacitatea sa este de 90 kg/ora, iar dupa procesul de sterilizare, volumul deseurilor se reduce cu 80%.
Povestea banalizorului a inceput in 2002, cand un reprezentant al Grupului de Interese din Belgia (o firma puternica ce realizeaza si astfel de investitii) a contactat conducerea spitalului, propunand punerea in practica a unui proiect care sa solutioneze problema spinoasa a deseurilor spitalicesti.