SIF-urile vor putea realiza plasamente mai diversificate, atat numarul cat si limitele procentuale de detinere in diferite instrumente investitionale urmand sa fie majorate, potrivit unui proiect de regulament elaborat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Autoritatea a elaborat proiectul de regulament privind autorizarea si functionarea societatilor de administrare a investitiilor, a organismelor de plasament colectiv si a depozitarilor, care urmeaza sa fie discutat in cadrul Comisiei. Potrivit proiectului, o Societate de Investitii Financiare (SIF) va putea detine instrumente ale pietei monetare si valori mobiliare tranzactionate pe o piata reglementata, din Romania sau din alta tara, emise de un singur emitent, in limita a 20 la suta din valoarea activului net. In prezent, instructiunea 5/2004 stabileste ca o SIF poate achizitiona valori mobiliare inscrise la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti si Bursa Electronica RASDAQ pana la un prag de 10 la suta, limita putand fi majorata la 15 la suta pentru investitiile in obligatiuni. De asemenea, se precizeaza ca o SIF nu poate efectua investitii pe pietele externe.
Printre modificarile propuse se numara si introducerea unui prag de 30 la suta din activele SIF pentru investitii in instrumente financiare emise de societati apartinand aceluiasi grup, iar in cazul grupului din care face parte societatea de administrare a respectivei SIF, aceasta limita nu poate depasi 20 la suta. In portofoliul unei SIF vor putea sa existe valori mobiliare sau instrumente ale pietei monetare, neadmise la tranzactionare, in limita a cel mult 20 la suta din activele totale.
O alta modificare se refera la posibilitatea detinerii de titluri de participare ale organismelor de plasament colectiv in valori mobiliare si ale altor organisme de plasament colectiv, care nu vor depasi 10 la suta din activul net a