Agricultura romaneasca, care are o contributie de 15 la suta la Produsul Intern Brut, include 40 la suta din populatia de 22 de milioane de persoane a tarii si produce anual circa 15 milioane de tone de cereale. "Pana acum, autoritatile au recurs la subventii de stat pentru a atrage electoratul sarac din zonele rurale", se mai arata in articolul Reuters. In opinia presedintelui asociatiei ANCER a comerciantilor en-gros de cereale, Ion Scurteli, aceasta este o "gandire antireformista si situatia trebuie schimbata". Actuala putere s-a angajat sa actioneze rapid pentru a incuraja dezvoltarea fermelor, prin crearea a 3.000 de case de credit agricol, in 2005, si a sprijini astfel agricultorii sa aiba acces la creditare. "Mesajul meu catre agricultori este ca nu trebuie sa-si mai faramiteze terenurile", a declarat ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, care a adaugat ca Romania nu se poate integra in UE cu loturi de sub un hectar. Schimbarea mentalitatilor pare sa fie insa o problema dificila. Dupa 15 ani de la inlaturarea comunismului, agricultura este afectata de ineficienta cronica, iar majoritatea taranilor isi lucreaza pamantul cu pluguri trase de cai.
Din lipsa de informatii, oamenii se tem de o revenire a colectivizarii
Romania a realizat totusi o productie de grau de 7,5 milioane de tone, in 2004, si se asteapta la opt milioane de tone in acest an. Costurile ridicate cauzate de lipsa tehnologiei si a fragmentarii comerciantilor au condus la preturi care le depasesc cu 40 de euro pe tona pe cele practicate pe piata internationala, fapt care afecteaza exporturile.
"Guvernul trebuie sa inceapa o cursa contra cronometru, daca doreste sa relanseze agricultura in mai putin de doi ani. Oamenii trebuie sa fie incurajati sa infiinteze ferme mari, trebuie sa fie informati despre ceea ce trebuie facut pentru a supravietui pe piata europeana",