Mircea Diaconu in "Filantropica"
Prima editie a "Panoramei filmului romanesc contemporan" a inceput ieri seara, la Paris, cu proiectia peliculei "Steaua fara nume", o coproductie romano-franceza realizata acum patru decenii. Menit sa obisnuiasca publicul francez cu filmul romanesc, evenimentul se desfasoara la Cinematograful parizian "Le Latina" si se va incheia pe 3 mai.
Manifestarea reuneste cele mai bune productii romanesti ale ultimilor ani. Parizienii vor avea ocazia sa vada atit filme de Lucian Pintilie si Nae Caranfil, nume cunoscute in Franta, dar si productii ale unor regizori mai tineri, precum Catalin Mitulescu, Constantin Popescu, Cristi Puiu, Cristi Mungiu, Cornel Porumboiu, Calin Netzer, Napoleon Helmis sau Radu Munteanu.
Aceasta prima editie a "Panoramei Filmului Romanesc Contemporan" rezerva un loc special scurtmetrajelor care au fost premiate in 2004 la cele mai importante festivaluri europene: "Palme d’Or", la Cannes, pentru "Trafic", cel mai bun film, la Venetia, pentru "Apartamentul", "Ursul de Aur", la Berlin, pentru "Un cartus de Kent & si un pachet de cafea".
Printre filmele proiectate se numara "Occident", "Maria", "Furia", "Niki Ardelean, colonel in rezerva", "Italiencele" si "Filantropica".
Vor fi prezentate si documentare, precum "Marele jaf comunist" (de Alexandru Solomon), "Adam si Eva" (Dite Dinestz) si "Nascuti la comanda. Decreteii" (Florin Iepan).
In jurul "Panoramei" vor fi organizate si alte evenimente: dezbateri, expozitii foto, mese rotunde, lansari de DVD, casete VHS sau carti.
Scopul manifestarii este de a crea un spatiu cultural pentru promovarea expresiilor culturale romanesti si de a favoriza schimburile culturale intre Romania si Franta, potrivit initiatorilor proiectului.
Manifestarea dedicata filmului romanesc contemporan a fost initiata de Asociatia "Artroumain", sub patronajul Cent