PASTI Crestinii pretuiesc marele mister al Invierii adunati in jurul mesei incarcate de bucate traditio-nale. Dupa retinerea de la carne si lactate, exercitiu specific Postului cel Mare, aceste zile de har pot fi intinate de lacomie, care acum va poate intinde o capcana. de MAGDA MARINCOVICI Icoana Rastignirea, 1731 "Pentru persoanele sanatoase nu atat postul este o perioada dificila, ci mai curand iesirea din el poate crea probleme. Trebuie sa facem o trecere gradata la alimentatia obisnuita, pentru a nu bombarda corpul cu cantitati mari de alimente cu continut ridicat de grasime", ne recomanda medic nutritionist Nicoleta Mandrescu de la Institutul "N.N. Paulescu". Persoanele care au postit vor reveni treptat la alimentatia normala, incepand cu branzeturi, legume si cantitati mici de ciorba si drob.
ARTIFICIU. Pentru a evita supraalimentarea, medicul Simona Tivadar, seful Clinicii de Nutritie din Spitalul de Urgenta Universitar Bucuresti, ne indeamna sa recurgem la un mic artificiu. El este extrem de util nu numai in aceasta perioada cu risc maxim de exces alimentar, dar chiar si in restul anului. Astfel, doua treimi din farfurie sa contina garnituri usoare din legume si verdeturi. Apropo de farfurii, dar si de pahare... Nutritionistii americani, inspaimantati de epidemia de obezitate care bantuie de ceva vreme, sunt de parere ca trebuie renuntat la platourile imense si pahare aidoma pocalurilor. Si asta pentru ca exista tendinta de a le umple si a le goli, facilitand depunerea kilogramelor.
COMBINATII. Cum bine stim, ouale sunt alimente extrem de valoroase pentru continutul in proteine. Dar bogate in proteine sunt si alte alimente specifice mesei de Pasti. Medicul Simona Tivadar spune ca trebuie consumate cel mult doua oua, sa ocolim maionezele si sosurile grase. Importante sunt si asocierile de alimente. Nu vom manca mititei sau carnaciori si