Cresterea concurentei pe piata bancara va determina si reducerea marjelor de dobanda si scaderea in continuare a dobanzilor, care vor afecta procesul de economisire a populatiei si va complica putin piata bancara. Cu toate acestea, cele doua mari banci listate pe piata de capital isi propun cresteri intre 5 si 17%.
Scaderea dobanzilor bancare determina cele doua mari banci listate la Bursa de Valori Bucuresti, Banca Transilvania si Banca Romana pentru Dezvoltare sa isi propuna pentru acest an cresterea profiturilor in termeni reali intre 5 si 17%.
Aceste tinte vin dupa ce anul 2004 a adus cresteri nete ale profiturilor de peste 30% la ambele banci, care in cea mai mare parte au fost generate de cresterea creditarii si mentinerea unei marje de dobanda mare. Efectul reducerii dobanzilor s-a reflectat in rezultatele financiare ale celor doua banci printr-o rata mai mica a cresterii depozitelor fata de cea a creditelor.
Astfel, bancile vor avea nevoie de finantari pentru a asigura sumele necesare creditarii clientilor. Actionarii Bancii Transilvania au ales, din nou, sa lase la dispozitia bancii o mare parte a profitului obtinut in 2004 si au aprobat si o emisiune de obligatiuni in valoare de 25 milioane dolari (700 de miliarde de lei la un curs de 28.000 lei).
Banca Romana pentru Dezvoltare a apelat la o emisiune de obligatiuni inca de anul trecut, cand a obtinut de pe piata 500 miliarde de lei.
Ce a fost in 2004
Venitul net bancar al Bancii Romane pentru Dezvoltare a crescut, anul trecut, cu 25%, in termeni reali, fata de rezultatul din 2003, pana la 11.046 miliarde de lei. Aceste cifre includ si performantele subsidiarei BRD Sogelease (societate de leasing). Profitul net obtinut de banca in 2004 a fost de 3.701 miliarde de lei, in crestere cu 39% in termeni comparabili.
Creditele acordat