William Ockham
Despre universalii
Traducere si editie ingrijita de Alexander Baumgarten
Editura Polirom, Colectia „Biblioteca medievala“, Iasi, 2004, 182 p.
Stradaniile tinarului conferentiar clujean de la Filozofie, Alexander Baumgarten, de a cultiva in Romania interesul pentru filozofia medievala sint notorii si au deja o oarecare vechime. Fara a veni pe un teren virgin – amintesc, dintre preliminarii, numai paginile consistente dedicate de Anton Dumitriu, in Istoria logicii, contributiilor din virsta mijlocie a istoriei si meritoriile comentarii si florilegii semnate de Gh. Vladutescu –, efortul fostului echinoxist, cu o formatie in studiile clasice si de filozof, se caracterizeaza prin tenacitate si succes. In putini ani, trecindu-si proiectul prin mai multe edituri (Apostrof, IRI, Dacia, Univers Enciclopedic si Polirom), Baumgarten a izbutit sa creeze, secondat indeaproape de citiva fosti studenti de-ai sai, colectii de profil sau macar sectiuni ale unor serii destinate gindirii medievale.
Amintesc, in acest sens, seria de „Filosofie medievala“ de la Univers Enciclopedic, unde, intre 2001–2002, au aparut Sf. Toma d’Aquino, Albert cel Mare si Porfir, si colectia „Biblioteca medievala“ de la Polirom, unde au inceput sa curga titlurile anuntate initial in cealalta serie (Tratatele teologice ale lui Boethius, Despre viata filosofului de Boetius din Dacia – a nu se confunda cu primul omonim, si nici cu Etienne La Boétie, ginditor politic francez din secolul al XVI-lea, dupa cum nici Dacia nu este altceva decit... Danemarca! –, Despre universalii de William Ockham).
Incepind cu editarea Proslogion-ului Sf. Anselm din Canterbury (in 1996, la Cluj, in Biblioteca Apostrof), prin exemplul propriu, Alexander Baumgarten a izbutit sa stirneasca un interes pasionat printre tinerii eruditi, transformind Clujul i