Efectele modificarii Codului fiscal nu sunt cele scontate, iar masurile au fost luate in graba cu compromiterea transparentei procesului decizional, a recunoscut, ieri, Victoria Tomi, director in cadrul Ministerului Finantelor Publice, la o intrunire cu reprezentanti ai mediului de afaceri.
"A fost un accident. Nemultumirea mediului de afaceri cu privire la modul in care s-a schimbat Codul fiscal este foarte mare. Masurile au fost luate in graba si nu a mai existat loc pentru transparenta. Este clar ca s-au incalcat prevederile articolului 4 din Cod privind modificarile de ordin fiscal. Totul a fost insa legal, atat timp cat Consiliul Legislativ si-a dat acordul", a spus Victoria Tomi, una dintre cele mai avizate voci din minister.
Ea a tinut sa sublinieze ca, totusi, ministrul Ionut Popescu si-a facut datoria cu brio si ca putini oameni ar fi reusit sa "impace" si FMI, si mediul de afaceri. Dupa cum bine se stie, insa, nici oficialii FMI, nici mediul de afaceri nu sunt de acord cu "restructurarea fiscala" administrata de Popescu.
Reprezentantii ministerului aflati la intrunire au mai incercat sa acrediteze ideea ca noua ordine fiscala se vrea un semnal dat UE si FMI.
Moment la care a intervenit fostul ministru al Controlului, Ionel Blanculescu, actualmente presedinte la firma Consultanta & Investigatii Financiare, care a desfiintat modul de lucru pe "semnale", agreat la Ministerul Finantelor.
"Trebuie sa renuntam o data la teoria aceasta perpetua a «semnalelor» . Fie ca sunt date FMI-ului, Uniunii Europene sau mediului intern de afaceri.
Nu este nimic altceva decat o reprezentare a superficialitatii. Ar trebui sa ne obisnuim sa intram in profunzimea problemelor economice", a spus Blanculescu.
El a subliniat ca problema Codului fiscal nu este legalitatea modificarilor, care oricum nu este treaba companiilor, ci faptul ca ele