Crestere economica scazuta, deficite bugetare ridicate, impozitare excesiva, nivel al somajului din ce in ce mai ridicat, subventii considerabile acordate in special sectorului agricol: aceasta este in mare imaginea unei Uniuni Europene rigide si excesiv de birocratice.
Ca urmare, succesul reformelor din noile zece state membre a provocat, pe de o parte, o reactie dura din partea cancelariilor occidentale, iar pe de alta, renasterea unui curent liberal in randul opiniei publice din statele vestice.
Incapatanarea cu care autoritatile din Franta si Germania continua sa sustina un model suprastatal asistential, in care impozitele si taxele sunt pastrate la un nivel mult mai ridicat decat al celor din cele zece state noi membre, a determinat nu numai o reactie negativa din partea investitorilor autohtoni, care au preferat sa-si mute capitalul in tari cu o legislatie mult mai prietenoasa, ci si din partea presei occidentale, care a inceput sa laude reformele structurale de orientare liberala din Slovacia, Cehia si Polonia.
In locul relaxarii fiscale mult asteptate de cetatenii Uniunii, care au preferat sa sacrifice obiectivele economice in favoarea “solidaritatii sociale”, cancelariile occidentale au acuzat in repetate randuri guvernele noilor state membre, ca si pe cel al Romaniei, de “dumping fiscal”. Convingerile socialiste ale birocratilor vestici, ca si interesul electoral de a dispune de mai multi bani la buget pentru a “cumpara” voturile propriilor cetateni, au adus UE intr-o situatie de criza fara precedent: o balanta comerciala afectata de aprecierea monedei euro, o piata unica (idee liberala) transformata intr-o uniune vamala cu taxe extrem de ridicate, o alocare ineficienta a resurselor cauzata de subventiile iresponsabile acordate preferential unor sectoare neproductive, cel mai bun exemplu fiind cel al agriculturii. In plus, dirijismul si ce