PASTI Ziarele de la sfarsitul secolului al XIX-lea, inceputul secolului al XX-lea scoteau de Pasti editii speciale, cu fotoreportaje de dimensiuni mari, de la Ierusalim, cu reproduceri dupa tablouri celebre cu Iisus si articole despre cum se sarbatorea la tara, la Palat sau in lume. de CARMEN PLESA Icoana Rastignirea, secolul al XVIII-lea Intr-una din aceste editii speciale, cititorii sunt invitati sa coboare, altaturi la boieri, la Curtea domneasca din alte veacuri, pentru a vedea cum se sarbatorea Pastile.
"In vreme ce la marginea targului framatau crangurile si zavoaiele de chiote de veselie, de cantece de laute, de cobze si de naiuri, de pe la mesele intinse, ca de Pasti, de prostime, pe iarba verde, dupa datina, la Curtea domneasca slujitorii nu mai pridideau, ajutand sa se coboare, din butci si calesti, alesele fete ale oaspetilor Domnitorului.
Ca la un semnal aparura argatii cu cosulete cu oua rosii, cu tablale pline de pocale de argint, cu rachiu rosu si chilimariu.
Iar cand Voevodul, cu un ou rosu in mana, se apropie de unul din oaspeti, gata sa ciocneasca, si rosti «Hristos a inviat» si toti boierii raspusera intr-un glas: «Hristos a inviat, Maria ta!»."
LA INCHISOARE. Reporterii de la Ilustratiunea romana s-au oprit, de Pastile din 1928, la o inchisoare. In temnita de la Margineni, cei mai fiorosi criminali plateau pentru faptele lor. Unii isi omorasera parintii, altii sotiile sau copiii. Insa toti se adunasera in noaptea de Inviere in bisericuta din lemn, ca sa ciocneasca oua rosii si sa manance o felie din cozonacul pe care rudele il lasasera la poarta inchisorii.
In 1932, ziaristii de la Realitatea Ilustrata s-au oprit si ei, de Inviere, la cei condamnati la munca silnica. "Sedeam, in adancul noptii, de vorba cu un condamnat la munca silnica pe viata. Noapte de denie. Printre gratiile de fier ale dormitorului p