Pretul carburantilor auto ar putea ajunge in acest an la 40.000 lei litrul, chiar 50.000 lei, in conditiile in care barilul de titei pe pietele internationale se va mentine in jurul valorii de 50 dolari, a declarat, ieri, Dinu Patriciu, presedintele Grupului Rompetrol, in cadrul seminarului "Piata Petrolului", organizat de Finmedia.
Exista, insa, prognoze potrivit carora pretul barilului de petrol ar putea ajunge chiar la 80 dolari pana la sfarsitul anului.
In Romania, preturile sunt influentate in proportie de 80% de cotatiile internationale. Majorarea preturilor la utilitati determina disparitia a sute de firme mici si mijlocii, a mai spus Patriciu. "In ultimele 12 luni, pretul utilitatilor s-a majorat cu 68%. Daca acum doi ani cheltuiam intre 6,5 si 6,8 dolari pe tona de titei prelucrat, acum imi trebuie 14 dolari.
In ultimii ani, s-au dublat costurile cu transportul si distributia energiei electrice", a precizat presedintele Rompetrol.
Acciza din Romania, peste media din UE
Potrivit lui Patriciu, in Romania, nivelul accizei la carburanti este mai mare decat media din statele europene. "Avem tristul privilegiu de a avea accize mai mari decat media europeana, ceea ce este absurd", a spus Patriciu. Potrivit negocierilor cu UE, Romania trebuia sa ajunga cu accizele la nivelul minim european, lucru care trebuia facut treptat pana in 2007.
Insa, au fost efectuate majorari mai mari si mai devreme decat ne-a cerut UE. Dinu Patriciu considera ca bugetul ar mai fi castigat cu 12.000-14.000 miliarde daca accizele ar fi egale la motorina si benzina si daca accizarea s-ar face la pompa.
"In UE, toate taxele indirecte se colecteaza la nivelul consumatorului final, pentru a nu exista fraude pe lantul de productie si comercializare", sustine seful Rompetrol.
E nevoie de investitii de 4 m