In 2011, zonele libere vor disparea. Deocamdata administratiile acestora considera ca orizontul de timp este indepartat pentru a-si face planuri pentru ceea ce va urma de atunci incolo. Taierea facilitatilor acordate zonelor libere a inceput de la 1 ianuarie 2005, atunci cind impozitul pe profit a fost ridicat de la 5% la 16%.
Ramin deocamdata in vigoare scutirile de la plata taxelor vamale, TVA, a accizelor pentru marfurile introduse in perimetrul zonelor libere.
Conceptul de zona libera nu se potriveste cu conceptele din Uniunea Europeana, dar in Romania functioneaza sase astfel de zone. Firmele care au investit aici au primit ajutoare de aproape 600 de miliarde de lei. Au lasat insa comunitatii investitii in infrastructura de 15 miliarde.
Taierea facilitatilor acordate zonelor libere a inceput de la 1 ianuarie 2005, atunci cind impozitul pe profit a fost ridicat de la 5% la 16%. Ramin insa in vigoare scutirile de la plata taxelor vamale,
TVA, accizelor pentru marfurile introduse in perimetrul zonelor libere.
Totodata, firmele care isi desfasoara activitatea in cele sase zone libere functionale, Constanta Sud, Galati, Sulina, Giurgiu, Braila si Arad-Curtici, sint exceptate de la plata taxelor vamale dupa indeplinirea formalitatilor de export pentru materialele si accesoriile romanesti introduse in zonele libere si destinate altor state.
La 1 ianuarie 2011 toate acestea vor fi eliminate, iar denumirea de „zona libera" va disparea. Perioada de mentinere a facilitatilor pina in 2011 a fost convenita cu Uniunea Europeana.
In UE, doar la periferie
Conceptul de zona libera nu se potriveste cu conceptele din Uniunea Europeana, spune negociatorul-sef cu UE, Leonard Orban. Desi exista astfel de zone in spatiul comunitar, ele sint plasate in afara Europei, de regula in insule ce sint parti