In perioada 2000-2004, pentru lucrarile de amenajari din zonele afectate de inundatiile catastrofale au fost cheltuiti penste 1.500 miliarde de lei.
Eficienta cheltuirii a unei parti din acesti bani este pusa la indoiala, dat fiind ca unele contracte au avut ca termen de finalizare o perioada foarte scurta, de doi ani, alte lucrari nefiind fundamentate pe studii de de identificare si cartare care sa evidentieze eventualele riscuri de inundatii.
Aurel Pana, directorul general al Regiei Apele Romane, ne-a declarat ca, in unele cazuri, valoarea unor contracte a fost majorata de trei-patru ori peste valoarea initiala, prin intermediul unor acte aditionale. Ancheta pe aceasta tema continua.
Suspiciuni privind derularea contractelor
"Banii nu s-au cheltuit cu folos, pentru ca etapizarea pentru punerea in functiune pe o perioada cat mai mare conduce la cheltuieli suplimentare deosebite.
Daca vom verifica fiecare lucrare, vom constata ca valoarea contractuala alocata de la bugetul de stat sau prin credite externe este insotita de multiplicarea contractelor aditionale, care-i confera o alta valoare care merge pana la dublarea, sau chiar triplarea sumelor initiale", ne-a mai declarat oficialul Apelor Romane.
El spune ca si in ceea ce priveste perioadele de finalizare a lucrarilor se constata ca termenele au tot fost prelungite, intrandu-se astfel in cercul vicios al reconstruirii unor obiective care au tot cedat, pe masura trecerii timpului si a intemperiilor. "Cu foarte, foarte mare usurinta s-au incheiat contracte aditionale, care a umflat valoarea initiala", a concluzionat Pana.
El ne-a mai informat ca, pe 20 martie, a solicitat verificari care au drept scop elaborarea unei situatii complete din care sa reiasa stadiul lucrarilor si termenele de executie, valoarea contractelor cat si termenele