Procesul de integrare economica a noilor membri din Uniunea Europeana se deruleaza intr-un ritm accelerat, insa nici unul dintre aceste state nu este pregatit sa adopte moneda euro, a declarat, marti, vicepresedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Lucas Papademos, citat de Mediafax. BCE analizeaza situatia Lituaniei, Sloveniei si a Estoniei, in vederea adoptarii, de catre aceste tari, a monedei euro, a continuat acesta. Aceste state vor trebui, mai intai, sa indeplineasca conditiile minime privind adoptarea euro, una dintre ele fiind parcurgerea unei perioade de doi ani in cadrul mecanismului ratei de schimb. In acest rastimp, monedele nationale vor fi corelate cu cea europeana, pentru a demonstra stabilitatea acestora, a precizat Papademos pentru una dintre comisiile Parlamentului European.
Incadrarea in limitele inflatiei si a ratelor dobanzilor este, de asemenea, necesara, a mai afirmat vicepresedintele bancii.
"BCE nu si-a modificat mesajul si nici standardele si asteptam anul 2007 cand va veni momentul pentru evaluarea acestor state in functie de criteriile de convergenta", a mentionat acesta in fata Comisiei de politici monetare si economice.
Lituania, Estonia si Slovenia au intrat inca de anul trecut in mecanismul ratei de schimb.
Celelalte sapte noi state membre, in principal tari fost-comuniste din estul Europei, alaturi de Cipru si Malta, trebuie sa mai astepte o perioada inainte de a-si corela monedele nationale cu euro.
In raportul anual al BCE, Papademos a mentionat ca cele zece state si-au intensificat relatiile cu tarile din vestul Europei. Volumul exporturilor realizate de noile state membre ale UE catre zona euro s-a dublat in ultimii zece ani, iar investitiile directe catre statele estice au crescut semnificativ.
"Potentialele beneficii economice ale dezvoltarii UE sunt semnificative, atat pentru cei 15 membri c