Ei si-au transportat totusi bunurile in podurile caselor sau in alte localitati care nu sint afectate de viituri, fiind pregatiti sa se refugieze la nevoie.
Din cauza ploii, lucrarile de astupare a breselor in digul de pe riul Timis, situat in zona Crai Nou-Graniceri, au fost ieri mult incetinite. Potrivit ultimului bilant facut public de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Banat, 25.000 de hectare de teren arabil sint acoperite de ape, 1.500 de imobile au fost inundate sau avariate, iar 437 au fost distruse in intregime.
Au fost evacuate mai mult de? 3.300 de persoane. Localitatile Ionel, Otelec, Foeni si Cruceni sint in continuare izolate. Autoritatile au instituit inca de luni seara stare de urgenta in zonele afectate de inundatii.
Specialistii dau vina pe debitul ploilor
Specialistii explica inundatiile din ultimele saptamini prin faptul ca precipitatiile din aceasta perioada au depasit cu mult media admisa.
In bazinul hidrografic al Banatului, debitele ploilor au ajuns la 170 de litri pe metrul patrat in numai 32 de ore. ?Ruperea digurilor nu are nici o legatura cu investitiile. In zona despre care vorbim, Crai Nou-Graniceri, nu s-a investit in ultimii 20 de ani. Digurile au fost create pentru un volum de apa care putea ajunge pina la 800-900 de metri cubi pe secunda. Pe 20 aprilie, acesta a fost de 1.140 de metri cubi pe secunda, cu aproape 40 la suta mai mare decit limita maxima. Astfel ca apa s-a deversat peste dig si i-a slabit rezistenta?, a declarat Titu Bojin, fostul director PSD-ist al Companiei Apele Romane Banat.
Tariceanu vrea sa stie cum s-au cheltuit banii
Dupa ce a vizitat zona afectata de inundatii, primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a decis formarea unei comisii care sa verifice modul in care au fost cheltuite cele 1.520 de miliarde de lei alocate de la bugetul de stat, in per