Presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC), Radu Petric, a anuntat oficial, miercuri, introducerea taxei de 19 la suta pe serviciile de transmisie de programe TV prin cablu, incepand cu data de 1 iunie.
Aplicarea acestei decizii a Executivului va duce implicit la o crestere a abonamentelor lunare. Din nefericire, de aceasta crestere nu vor fi scutiti nici abonatii care au platit valoarea abonamentelor in avans, ei fiind nevoiti sa achite inca 19 la suta pentru fiecare luna.
Conform declaratiei lui Petric, pretul abonamentelor se va mari cu cel putin 19 la suta, si asta din cauza celorlalte parti implicate in procesul de transmisie a programelor TV prin cablu. Petric a trecut in revista o parte din "cheltuielile ascunse" care decurg din aplicarea acestei decizii, in acestea fiind incluse costurile facturilor care trebuie refacute (pentru toti abonatii), costurile aferente logisticii sistemelor de cablu etc. Companiile de cablu sunt afectate si de deciziile altor factori implicati in acest proces. Pe primul loc se afla majorarile impuse de Electrica SA (care a modificat preturile cu 19 la suta, desi in preturile practicate de ei exista deja TVA). La aceste costuri se adauga cele impuse de organismele de gestiune colectiva pentru drepturile de autor. Desi legea specifica o cota de 2 la suta din totalul incasarilor, in acest moment companiile platesc 6,4 la suta. Exista apoi taxele impuse pentru drepturile de difuzare a canalelor TV sau aparatura necesara retransmisiei unor programe obligatorii in pachetele de baza (precum TVR 1, TVR 2, TVR Cultural), care poate ajunge la 1.200 de dolari pentru fiecare decodor.
Printre cheltuielile impuse companiilor de cablu exista si chiria platita pentru infrastructura de difuzare. Stalpii pe care sunt montate cablurile apartin fie SC Electrica, fie Romtelecom, fie societatilor de transport urban. In a