Tot ce se stie oficial despre privatizarea CEC este ca urmeaza sa se vinda. Cea mai populara banca din Romania este rivnita pina acum de 12 potentiali cumparatori.
Sistemul bancar romanesc mai are doua felii apetisante de oferit investitorilor straini. Daca la BCR se stie ca statul mai poate oferi la vinzare 37% dintre actiuni, in ce priveste Casa de Economii si Consemnatiuni, guvernul va trebui sa stabileasca in ce fel si cind se va vinde.
Eugen Radulescu, presedintele CEC, spune ca toti competitorii care si-au anuntat intentia de a participa la privatizare, in numar de 12, sint foarte puternici. HVB, Raiffeisen, Erste Bank, Unicredito sint doar citeva exemple de nume cu greutate din lista celor care asteapta sa puna mina pe CEC. Grupul bancar care va prelua CEC va fi cunoscut pina la sfirsitul anului.
O comoara de retea
CEC are un capital social de 1.497 de miliarde de lei, peste 9.000 de salariati si o retea teritoriala formata din mai mult de 1.400 de unitati, aceasta din urma reprezentind atuul imbatabil pe care au pus ochii investitorii. „Avem o retea mai mare decit toate celelalte banci din Romania puse la un loc" - afirma presedintele CEC.
Mai mult, Eugen Radulescu este de parere ca vinzarea CEC ar trebui sa includa o clauza pentru noul proprietar privind pastrarea unui anumit nivel de locatii. Pina la privatizare se va adopta o strategie de mentinere a numarului de unitati, singurele restructurari fiind prevazute la nivelul personalului, dar fara miscari ample.
Presedintele bancii sustine ca BCR si CEC vor aduce mai multi bani din privatizare, daca intre cele doua procese va exista un anumit decalaj.
Un nou statut
Proprietarul CEC, adica Ministerul Finantelor, a trimis guvernului un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea statutului Casei de Economii. Modificarile vor