Inundatiile au facut ravagii in sud-vestul tarii, iar autoritatile spun ca au luat toate masurile necesare pentru atenuarea pagubelor. Banii cheltuiti pentru evitarea inundatiilor s-au cam dus insa pe apa Sambetei.
Dintr-un foc, 55 de milioane de dolari au ajuns la Lockheed Martin, care, in 1999, a primit de la Guvernul Romaniei, fara licitatie, contractul pentru realizarea Sistemului Meteorologic Integrat National (SIMIN). Acesta a fost dat in functiune in 2003.
Cu toate ca oficialii Ministerului Mediului s-au declarat multumiti de prognozele oferite prin intermediul SIMIN, inundatiile au acoperit un sfert de tara. Dar, dupa cum recunosc alti reprezentanti ai ministerului, cantitatile de precipitatii prognozate prin SIMIN au fost departe de realitate. Acestia spun ca prin Sistemul Integrat s-au prognozat ploi care depaseau 25 de litri pe metrul patrat.
Acest lucru putea insemna oricat peste. Si, dupa cum s-a vazut, in sud-vestul tarii s-a ajuns pana la 220 de litri pe metrul patrat. Pe de alta parte, a mai aparut si problema contractelor incheiate pentru lucrarile hidrotehnice.
Aurel Pana, directorul general al Administratiei Nationale "Apele Romane", a spus ca aceste contracte "sunt cel putin curioase, pentru ca numai cateva firme au primit lucrari pe toata harta Romaniei". "Aproape invariabil gasesti ca executante doar trei sau patru firme. Una dintre ele este REPCON SA Oradea, care acum este in reorganizare judiciara.
Acest lucru ridica un semn de intrebare in legatura cu contractele pe care le are si licitatiile pe care le-a castigat. Firma SOCOT SA e cvasiprezenta in toate bazinele hidrografice din tara. Am constatat ca orice fenomen meteorologic apropiat de normal a condus la insotirea dosarelor de lucrare de procese-verbale de calamitare.
Astfel, s-au facut contracte aditionale, ceea ce a