Noul presedinte al Casei de Economii si Consemnatiuni, Eugen Radulescu, a promis o strategie dinamica, o data cu preluarea conducerii bancii de economii, anuntand ca, in scurt timp, CEC va putea lucra ca oricare alta banca comerciala.
"CEC a incheiat anul trecut cu profit, dar in primul trimestru din 2005 banca a inregistrat pierderi de cateva miliarde din cauza scaderii peste noapte a dobanzilor interbancare, pentru ca CEC este expusa in proportie de peste 85 la suta pe credit guvernamental'', a explicat Eugen Radulescu.
''Pe parcursul anului acesta vom iesi din rezultatele negative si vom intra pe profit'', a dat asigurari Radulescu.
Strategia CEC include lansarea cardurilor si a produselor in valuta, iar prima etapa va fi reprezentata de transferurile internationale valutare.
Conturile inactive, "tocate" de comisioane
Radulescu a declarat pentru Rompres ca pentru conturile inactive, care dupa denominare vor avea valori foarte mici, vor fi aplicate comisioane de administrare, pentru ca acestea sa poata fi inchise.
In prezent, CEC are cateva mii de astfel de conturi cu depuneri de dinainte de 1989, erodate de inflatie.
Potrivit unor surse din CEC, la aceasta ora n-ar exista o statistica privind aceste tipuri de conturi.
CEC detinea peste 90% din depozitele populatiei la nivelul anului 1989.
Conform anuarelor statistice, la sfarsitul anului 1989, soldul general al economiilor populatiei la CEC era de 201,7 miliarde de lei, in valoare nominala, iar conturile active egalau in numar populatia.
La granita de sistem dintre 1989 si 1990, romanii aveau la CEC o suma ce reprezenta mai mult de un sfert din PIB-ul Romaniei. Daca s-ar fi pastrat proportia, astazi economiile la CEC ar fi reprezentat ceva mai mult decat masa monetara totala a tarii, adica peste 650.000 de miliarde de lei.
Cred