Conform ultimelor rapoarte prezentate de analistii economici, posibilitatile de revigorare a economiei europene au scazut drastic. Presiunea exercitata de pretul petrolului si de aprecierea monedei europene in fata dolarului indeparteaza tot mai mult sansele de stabilizare si de atingere a obiectivelor de crestere.
Dupa ce, acum cateva zile, publicarea indicilor Ifo asupra climatului mediului de afaceri din Germania zugravea o situatie destul de problematica la nivelul increderii, ieri, publicarea indicilor Insee a relevat aceeasi atitudine negativa si de partea mediului de afaceri francez. Acelasi lucru s-a intamplat si in Belgia, indica France Presse. Si aici, indicatorul climatului de afaceri a atins cel mai scazut nivel din ultimele 18 luni, in timp ce activitatea a stagnat in primul trimestru al anului in curs, marcand o neta incetinire a economiei. Aproape toate previziunile de crestere economica ale Uniunii Europene au fost revazute in aceste luni. Germania si-a redus optimismul de la 1,5 procente la 0,7. Italia, a treia mare putere economica a Europei, pare sa fie cu adevarat in ''pana''. Oficialitatile si-au revizuit cifrele de crestere de la 2,1 la suta din Produsul Intern Brut (PIB), la numai 1,2 la suta din PIB.
Cu o crestere de 2,1 la suta pe anul trecut, si cu numai 1,6 procente prevazute pentru acest an, Uniunea Europeana ramane in dificultate in materie de crestere economica. Cauzele au fost insa identificate: pe de o parte, vigoarea monedei europene (aproape 1,30 dolari pentru un euro) afecteaza exporturile, comenzile fiind din ce in ce mai putine, si pe de alta parte pretul petrolului care pare sa se afle intr-o crestere continua. Exista insa si motive asa-zis structurale: chiar la ultima intalnire a G7 de la Washington, reprezentantilor europeni li s-a mai reprosat inca o data lentoarea reformelor si ineficacitatea ''agendei de la Lisab