Ion Iliescu(Foto: )
La doar o saptamana de la Congres, PSD revine in top, dar nu ca urmare a unor actiuni senzationale ca partid de opozitie, ci ca formatiune politica in care apele sunt in continuare tulburi.
Vartejurile sunt create, de aceasta data, de insusi „elementul stabilizator" al partidului, fondatorul Ion Iliescu, facut foc si para pe colegii mai tineri care i-au smuls din maini jucaria preferata: presedintia partidului.
Incapabil sa-si ogoiasca ciuda, Iliescu nu pare deloc dispus sa acorde credit noii conduceri, ba chiar a eliberat biroul pe care il ocupa la Senat in calitate de lider al grupului PSD – reactie pe care mai toti am avut-o, in copilarie, cand, suparati cine stie de ce, ne luam jucariile si plecam.
Va pleca pana la urma Iliescu – si daca da, unde? Intrebarile au inceput sa-i macine serios pe pesedei, care au si inceput sa transmita tot felul de semnale reconciliatoare catre fostul lor sef, in domeniu remarcandu-se Adrian Nastase.
Tinand cont de modul de derulare a Congresului (ba si de reactiile anti-Iliescu manifestate anterior) este evident ca teama si regretele actualilor lideri vizeaza exclusiv pierderea electoratului iliescian – cotat la aproximativ 10% - si o scindare a PSD-ului.
Analizand la rece, se pare insa ca numai paguba electorala poate fi luata in calcul, prognozele indicand un numar infim de PSD-isti dispusi sa se lanseze intr-o noua aventura politica alaturi de un lider septuagenar, fie el si vioiul Ion Iliescu.
Da, Iliescu se poate refugia in cel putin doua partide deja inregistrate – Partidul Noua Generatie (paternitate Marian Enache) si Forta Democrata (paternitate Petre Roman) – sau sa-si creeze unul nou.
Sansele unui as