Michael Howard, liderul conservatorilor britanici, constituie exemplul de reusita al imigrantului, insa campania sa electorala promoveaza o politica dura in domeniul migratiei, comenteaza The Guardian.
Fiul unui evreu din Romania care a sosit in Marea Britanie in 1937, el este unul dintre cei mai impliniti si hotarati politicieni ai generatiei sale. Insa, in prezent, Howard desfasoara o campanie electorala care mizeaza deliberat pe ingrijorarile populatiei fata de imigrare. Cu alte cuvinte, o campanie impotriva echivalentului de astazi al tatalui sau.
Noua biografie a familiei liderului conservator, semnata de Michael Crick, prezinta o poveste emotionanta. Tatal lui Howard, Bernat Hecht, a fost initial respins la Dover, pentru ca nu avea permis de munca. El a reusit totusi sa intre pe teritoriul britanic, iar cand a depus cerere pentru obtinerea cetateniei britanice, in 1947, Hecht le-a spus autoritatilor ca tatal sau, Morris, a murit in Romania in 1939. Insa Crick a stabilit cu precizie ca Morris nu murise in Romania, ci ca locuia la Londra, fiind probabil imigrant ilegal. In schimb, bunica lui Michael Howard, Leah, a murit la Auschwitz.
Majoritatea cititorilor avizati ai acestei carti ar trebui sa fie marcati de o profunda simpatie fata de familia liderului conservator, chiar daca, dupa ce a studiat la Universitatea Cambridge, Michael a preferat sa nu discute despre trecutul familiei sale. Conform autorului cartii, acest lucru a fost dreptul sau, avand in vedere ca el incerca sa isi faca un viitor intr-o tara in care coexista un antisemitism ocazional si o usoara xenofobie.
Ca dovada, una dintre primele sale iubite, fiica unui fermier din Exmoor, i-a spus recent lui Crick ca tatal sau ar fi fost ingrozit daca ar fi stiut ca prietenul ei era evreu. Lucrurile au mers bine pentru Howard in Marea Britanie, tocmai din cauza ca nu a discutat des