Pana la data de 1 mai, la Valea Cernei (Baile Herculane) se desfasoara o tabara de initiere in escalada destinata deopotriva copiilor sau adultilor.
Ca si la alte manifestari similare, participantii au facut in prealabil dovada unei bune conditii fizice, iar minorii au prezentat un acord scris al parintilor.
De asemenea, toti participantii au prezentat organizatorilor de la Pro Alpin Club adeverinte medicale.
Tabara de la Valea Cernei a debutat la putin timp dupa ce la Galati s-a terminat Festivalul Alpin intitulat "70 ani de catarare in Romania". Astfel de training-uri au devenit tot mai numeroase in ultimul timp si promoveaza popularizarea escaladei, ca sport si ca mijloc de petrecere a timpului liber. De obicei, pentru practicarea escaladei in conditii de siguranta, echipamentul de asigurare este pus la dispozitie de organizator, iar tarifele pot sa oscileze pana la 2,5 milioane lei pentru o zi de curs.
Escalada, ca stiinta
Escalada poate fi inclusa cu succes in programul de vacante al minorilor si adultilor. Ea dezvolta viteza de reactie, inventivitatea, spiritul de initiativa, supletea fizica si forta. Faptul ca exista, deja, societati comerciale care folosesc escalada ca obiect al muncii pentru obtinerea unor profituri frumoase, este cu atat mai incurajator pentru practicantii sai. Echipamentele sunt sofisticate si parcurg pana la utilizator un drum lung, de verificare si certificare. In general, in spatiul Schengen, comerciantii solicita 2,5 euro pentru un metru liniar de coarda (a carei lungime este, in medie, de 50 metri), hamurile de sustinere costa 50 euro, o casca este comercializata pentru 40 euro, o carabiniera pentru 10-12 euro.
Pentru antrenamente, incepatorii, dar si avansatii pot sa atace pereti-scoala de 80 grade inclinatie si inalti de 7-8 metri. Intotdeauna, cel ce se afla pe traseu de escalad