Peste 700 de echipamente medicale, in special radiologice, aflate la ora actuala in spitale, trebuie fie imbunatatite, fie scoase din uz pe parcursul acestui an. Pana in decembrie anul curent, Ministerul Sanatatii (MS) trebuie sa inlocuiasca aparatura medicala necorespunzatoare din unitatile spitalicesti.
Angajatii spitalelor care lucreaza cu aceste aparate radiologice au cel mai mult de suferit din cauza radiatiilor. Aceste aparate nu sunt conforme normelor Uniunii Europene (UE), sunt de parere reprezentantii Comisiei Nationale de Control al Activitatilor Nucleare (CNCAN).
Unele unitati spitalicesti au primit de la CNCAN doar autorizatii pentru a pastra aparatele respective, nu pentru a le folosi: ''Cel mai vechi aparat de acest gen se afla in magazia Spitalului Municipal din Caransebes. Anul de fabricatie este 1936. In magazia unui spital din Iasi exista un aparat fabricat in 1947, iar la Spitalul Municipal Blaj, tot in magazie, sta un aparat al carui an de fabricatie este 1950''. Spitalele aflate in aceasta situatie au preferat sa achite, la fiecare doi ani, cate 6 milioane de lei pentru a obtine autorizatii de detinere in magazii a acestor aparate, decat sa le caseze.
Pe de alta parte, ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, declara ca inlocuirea aparaturii medicale necorespunzatoare din spitale este una dintre prioritatile MS: "Reprezentantii ministerului lucreaza in prezent la un program de masuri de inlocuire a echipamentelor radiologice care nu mai corespund din punct de vedere al normelor impuse de comunitatea europeana. In aproximativ 214 locatii care apartin MS trebuie inlocuita aparatura medicala radiologica. Din pacate, in ultimii patru ani nu au mai fost efectuate nici un fel de investitii in acest sector''.
Totodata, Cinteza precizeaza ca, la ora actuala, ''echipamentele radiologice utilizate in spitale nu pun in pericol sanatatea