Afectiunile cardiace sunt principalul asasin al romanilor de varsta medie. Conform datelor publicate de OMS si American Heart Association, Romania ocupa primul loc in lume in privinta ratei deceselor cauzate de bolile cardiovasculare, cu o rata de 61%, fata de 37% in Comunitatea Europeana si 53% in statele care au aderat la UE.
Arteroscleroza reprezinta una dintre principalele cauze ale acestui record nedorit. Ea se manifesta prin ingustari ale vaselor sanguine, datorita ingrosarii peretilor arteriali, asa-numita placa de aterom, iar in cazul in care este afectat unul dintre cele trei vase care ajung la inima, se poate declansa un infarct.
"In cazul in care exista o ingustare importanta a arterelor inimii apare asa-numita angina pectorala, care se manifesta, explica dl. Conf. Dr. Dragos Vinereanu, de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, prin dureri in piept la inceput, la eforturi mai mari, apoi la cele din ce in ce mai mici, precum cele cotidiene, sau chiar in repaus. In acest caz este necesara de obicei o analiza, numita coronarografia, care evidentiaza ingustarile de pe arterele inimii. De multe ori aceste ingustari se pot trata prin proceduri de cardiologie interventionala, numite angioplastie, care constau in dilatarea arterei suferinde. Desfundarea se realizeaza prin intermediul unui balon care se umfla in interiorul arterei ingustate si o dilata; pentru ca artera sa nu se inchida la loc se fixeaza in interiorul acesteia o plasa confectionata dintr-un metal special, asemanatoare cu un inel, care poarta numele de stent si are rolul de a mentine fluxul normal de sange pe termen lung. Angioplastia este o metoda mini-invaziva, care presupune riscuri mult reduse fata de interventia chirurgicala clasica de by-pass aorto-coronarian.
In cazul stenturilor din metal, utilizate in mod uzual, principala problema o constituie reingustarea arterelo