Sub umbrela Europei la Schengen: in prim plan de la dr. la st. IPS Serafim, ministrul MAE Ungureanu, premierul TariceanuFoto: Dani Rokhoff
S-a semnat. In sfarsit. „Romani, visul vostru s-a implinit!" Nu-i mai stau in cale decat cateva reforme. Pe hartie nu-i greu. In fapta, s-a vazut si se va mai vedea. Ne mai trebuie si vreo doi ani de lobby in strainatate. Lobby tematic. Caci doar „nu-i putem aduna numai sa bata din palme". Oricum, „Romania, nu uita / Diaspora-i tot a ta / Si ea vrea victoria".
Europa in prag de votare a Constitutiei
Se stie ca Romania are nevoie de Europa ca de aer. Si ca fara perspectivele de dezvoltare si subventiile pentru integrare oferite, e „in aer". In acest sens, tarisoara noastra nu-i singura pe lume. Toti cei zece bebelusi si doi nou-nascuti sug la laptele integrarii, scotand, prezumtiv, un gangurit vioi si pozitiv la votarea Constitutiei UE de anul acesta.
Deci si Europa are nevoie de voturile nou-venitilor, care cumuleaza 198 de scaune in Parlamentul European, reprezentand peste 27 % din totalul de 732. Romaniei ii vor reveni 33 de locuri in Parlament.
Cu o luna inainte de referendumul pentru votarea Constitutiei Europene, opozitia franceza e lidera de opinie si cetateanul francez spune in sondaje (in proportie de 62%) si afiseaza pe strazi un urias JE VOTE NON. Replica politicienilor e induiosatoare. „Putem sa facem asta copiilor nostri? Europa e viitorul si securitatea noastra".
Dar, in afara de aceasta retorica, Europa e si a cetatenilor sai de azi, iar Parlamentul UE o portavoce in apararea drepturilor fundamentale, a drepturilor omului si a intereselor firesti ale contribuabilului european. Chiar daca europeanul e, probabil, principial PENTRU, contra-replica sa e clara: „Nu sunt suficient informat despre Constitutie".
Iar in Vest nu se semneaza in alb, caci riscul e