Departe de zarva si fumul orasului, de tarabele cu iepurasi made in China, oamenii din satele valcene fac ultimele pregatiri pentru Sarbatoarea Invierii Domnului. O fac cum stiu ei mai bine, asa cum Departe de zarva si fumul orasului, de tarabele cu iepurasi made in China, oamenii din satele valcene fac ultimele pregatiri pentru Sarbatoarea Invierii Domnului. O fac cum stiu ei mai bine, asa cum au vazut la parintii si bunicii lor. In Romanii de Sus, un sat la poalele muntilor Capatanii, inconjurat de paduri dese, linistea e tulburata doar de latratul cainilor. Ca in fiecare an, inainte de Pasti, satenii de aici isi varuiesc casele, repara, vopsesc gardurile, sapa gradina. In curti, fete de masa cusute de mana si haine de sarbatoare proaspat spalate atarna pe franghii, asteptand sa fie imbracate, maine. "Asa-i la noi, in ziua de Pasti, trebuie sa fie totul curat si nou", spune o batrana. "Ca sa ai spor si sa fii sanatos tot restul anului", adauga ea. In bucatarii, gospodinele isi vad de-ale lor. Coc ultimii cozonaci si inrosesc ouale. "Pana acum n-avuram timp", spune batrana. "Sa dai la porci si vite de mancat... am lasat-o pe ultima zi". Pieile de miel de la animalele sacrificate in urma cu cateva zile pentru traditionala masa de Pasti au fost duse deja la targ, in Horezu. "La noi, sarbatoarea-i sarbatoare. In noaptea Invierii, toti satenii din Romanii de Sus merg care cum poate, pe jos sau cu caruta, la Manastirea Hurezi. "E la doar trei kilometri de sat". "Am fost in fiecare an de Inviere acolo, la maicute", spune batrana. Pentru cele 47 de maicute de la Manastirea Hurezi astazi e ultima zi de post. Cele sapte saptamani in care au mancat doar o singura data pe zi, seara, si cele opt ore zilnic de stat in picioare la denii nu par a le fi obosit. Dimpotriva, cu voce blanda si rabdatoare dau binete oricarui strain care le calca pragul. Maicuta care se ocupa de bucat