In 1980, Muzeul Colectiilor de Arta din Calea Victoriei se imbogatea cu inca o donatie “Clara si Anatol E. Baconsky” ce include 21 lucrari de pictura, grafica si icoane pe sticla. Piesele reflecta deopotriva receptivitatea colectionarului - poetul, prozatorul, eseistul, criticul literar si traducatorul A. E. Baconsky (1925-1977) - fata de viziuni si formule artistice variate, precum si exigenta estetica a optiunilor sale. Ca iubitor si cunoscator de arta (a lasat observatii si comentarii pertinente despre Tuculescu si Botticelli), A. E. Baconsky s-a apropiat de creatia pictorilor interbelici, nume de rezonanta precum Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Constantin Jiquidi. Din creatia grafica a acestora se remarca “Gürli Ali-Pelivan” a lui Tonitza, “Peisaj din sudul Frantei” (Pallady), “Personaj cu baston” (Jiquidi).
Atrag atentia cateva panze semnate de Gheorghe Petrascu (“Borcan cu pensule”), Stefan Dimitrescu (“Peisaj din Balcic”), Dimitrie Ghiata (“Peisaj din Hurez”), Iosif Iser (“Turcoaica cu vesta verde”), Lucian Grigorescu (“Peisaj din Bucuresti”) care ilustreaza cateva tendinte semnificative ale picturii romanesti din deceniile patru si sapte ale secolului XX: specificul national, colorismul postimpresionist, modernismul. Creatia populara este reprezentata de patru icoane pe sticla din secolul XIX. Doua stampe ale pictorului si gravorului William Hogarth din ciclul “Aventurile unui fiu risipitor si destrabalat” completeaza colectia.
O scurta privire asupra biografiei colectionarului si omului de cultura A. E. Baconsky face posibila intelegerea pasiunii sale pentru universul creatiei plastice. S-a nascut la Cofe Hotin, a studiat Dreptul la Cluj. A debutat cu proza la revista “Tribuna noua” din Cluj (1945); au urmat cateva volume de poezii expozitive si narative, dupa care se orienteaza spre o lirica reflexiva si de introspectie, printre care “Cadavre