de LIANA HAINAROSIE AEMONIA TRUPULUI Inceput de vara: caldura, agitatie, sete... si gandurile noastre care zboara la apa, fie sa ne hidratam, fie sa ne balacim. Si, cum in curand vremea o sa ne permita acest lucru, nu ne ramane decat sa ne luam costumele de baie si sa mergem sa inotam. Si chiar daca prima senzatie pe care ne-o confera este de destindere, in realitate, inotul are multiple avantaje asupra sanatatii noastre, mai ales ca poate fi practicat de oricine, la orice varsta.
Acomodarea cu apa de la 0 luni Inotul este o practica atat pentru cei foarte mici, cat si pentru persoane cu varste inaintate, insa doar daca starea sanatatii le permite. "Copiii pot fi obisnuiti cu apa inca de la 0 luni, cunoscute fiind cazurile de nastere sub apa. Ca activitate sportiva, el poate fi invatat de acestia de la varsta de 4 ani, atunci cand micutii au deja mobilitate si musculatura este dezvoltata cantitativ. Contribuind la dezvoltarea armonioasa a corpului (suplete, inaltime) si marirea capacitatii pulmonare, practicarea inotului este recomandata de specialisti copiilor care sufera de astm si la care exista toleranta pentru sarea, clorul din apa", spune asist. univ. dr. Teodora Dominteanu, care are specializare in inot.
Risc minim de traumatisme Pentru persoanele care nu agreeaza fitnessul, joggingul, inotul este o forma placuta de a combate sedentarismul. El antreneaza toate categoriile de muschi, iar miscarile sunt mult usurate, fiindca apa preia 70% din greutatea corpului. Astfel, exercitiile sunt facute in mod natural, in comparatie cu cele de pe uscat, gen alergare, fitness. Ceea ce inseamna ca inotul este un sport fara risc de traumatizare a organismului, gen accidente musculare, articulare, ale coloanei vertebrale. "De fapt, cu ajutorul inotului se pot trata deficiente ale coloanei vertebrale, cum ar cifozele, cifo-scoliozele, scoli