Dr. Ion Nica in dialog cu cititorii.
Soarele, caldura si praful, noxele raspandite mai usor in vazduh favorizeaza aparitia bolilor de piele. La loc de frunte se afla acneea, suferinta majoritatii adolescentilor.
Este o maladie ce face parte din grupa piodermitelor, infectii ale pielii, superficiale ori mai profunde, cauzate de germenii obisnuiti care populeaza in mod constant pielea normala. Numarul lor se afla in legatura si cu starea de curatenie a epidermei, cel mai amplu organ al trupului omenesc. Prin piele se depoziteaza temporar si se elimina aproximativ 150 de substante, mai mult ori mai putin toxice, foarte distinct individualizate, dovada ca un catel isi poate adulmeca prin miros stapanul chiar daca are ochii acoperiti.
Cauze. In mare, gravitatea acneei depinde de virulenta germenilor si de slabiciunea bolnavului fata de infectii. Cauzele pot fi multiple: pubertate, stare de stres, de oboseala, boli acute ori cronice (diabet, boli de ficat sau renale, boli de sange si altele). Cosurile sunt mai frecvente la copii si la adolescenti. Adeseori, ele se asociaza cu herpesul, alergia, migrena, depresia si anxietatea, apar mai frecvent la persoanele cu tenul si parul gras, la cele care fac repetat dopuri de ceara in urechi sau la persoanele cu palmele si talpile crapate (semn ca nu consuma suficienta apa!). Acneea poate "exploda" in timpul administrarii unor medicamente: antidepresive (Diazepam), anti Tbc (Hidrazida, Rifampicin), anticonvulsive (Hidantoin), cortizonice, hormoni (testosteron, anticonceptionale). Boala acneica mai poate insoti boala Cushing, hirsutismul, bolile suprarenale, ovarul polichistic si perioadele menstruale.
Semnele bolii constau in prezenta cosurilor, a unor leziuni rosii, mai mult sau mai putin dureroase, purulente, aflate in stadii evolutive diferite (in timp ce unele se micsoreaza si dispar, altele apar si cr