Tarta cu rosii.
Ingrediente (pentru 6 persoane): 3 rosii, 3 oua intregi + 2 galbenusuri, 400 ml lapte, 50 g cascaval Dobrogea (ras), 50 g cascaval Emmental (ras), 20 g unt, 1 crenguta de cimbru, sare, piper. Pentru aluat: 3 cartofi mari, 40 g unt, 1 ou, 1/2 lingurita nucsoara rasa, sare, piper.
Mod de preparare:
Curatati cartofii de coaja, fierbeti-i 20 de minute in apa cu sare si lasati-i sa se scurga.
Zdrobiti-i, apoi, cu o furculita, incorporati untul, oul si nucsoara, gustati-i de sare si piper si intindeti piureul astfel preparat pe fundul unei forme de tarta unse - in prealabil - cu putin unt.
Intre timp, spalati rosiile si stergeti-le bine cu un servet. Taiati o rosie in sferturi si pe celelalte cubulete. Sarati-le si puneti-le sa se scurga intr-o strecuratoare.
Bateti - intr-un bol - ca pentru omleta - ouale intregi, galbenusurile si laptele. Adaugati sare, piper si cele doua feluri de cascaval ras.
Turnati compozitia peste "aluatul" din forma si puneti deasupra sferturile si cubuletele de rosii. Presarati peste ele frunzulitele de cimbru, dati tarta 25 de minute la cuptorul incins si serviti-o fierbinte sau calduta, direct din forma.
Bulete de peste cu verdeata
Ingrediente (pentru 4 persoane): 600 g peste alb (fileuri), 600 g cartofi, 1 lamaie, 1 l lapte, 50 g unt, 1 legatura tarhon proaspat, 1/2 legatura patrunjel verde, 2 oua, 6 linguri pesmet, ulei, nucsoara, sare, piper.
Mod de preparare:
Curatati cartofii de coaja, taiati-i bucati si fierbeti-i in aburi circa 20 de minute.
Spalati si zvantati fileurile de peste. Asezati-le intr-o cratita, acoperiti-le cu lapte, lasati-le sa fiarba, la foc mic, circa 10 minute, dupa care scurgeti-le si rupeti-le bucatele.
Zdrobiti cartofii fierti cu o furculita, incorporati pestele, tarhonul si patrunjelul tocate marunt si condimentati