Parinti si copii.
Minciuni, violente, chiul de la scoala, furturi, droguri, consum de alcool. Noile generatii de copii si adolescenti ridica probleme. Dar vina e doar a lor?
Sunt scene pe care le cunoastem cu totii, din familie, de pe strada, din povestile altora sau de la televizor: copii de 12 ani care isi lovesc mamele, daca acestea ii cearta ca lipsesc de la scoala; baieti de 14 ani, care se duc prin parcuri "sa traga o bere", urland ca dementii si aruncand cu sticlele in copaci; fete de 15 ani care se uita pe fereastra tramvaiului, atunci cand o persoana in varsta sta in fata lor, in picioare, iar daca sunt apostrofate, raspund obraznic: "Te cauta moartea acasa si tu te plimbi prin oras"; grupuri de adolescenti care terorizeaza metrourile, strazile, cartierele, cu urletele si salbaticia lor... Asemenea scene se intampla zilnic, pretutindeni in tara si-n Bucuresti. Ce se petrece? De ce devin copiii nostri atat de brutali? De ce beau, de ce urla, de ce lovesc? Cum s-a ajuns la aceste dovezi violente de lipsa de educatie? Cine este de vina? Societatea? Scoala? Parintii?
Prezente in multe din scrisorile care sosesc pe adresa revistei, intrebarile acestea - forme grave de abatere de la "forma maxima" a vietii - ne-au determinat sa apelam la opiniile unor psihologi, specializati in probleme legate de copii si adolescenti. Exprimata in reviste si carti, experienta lor este un indreptar cat se poate de important in abordarea si limpezirea acestor probleme.
Indiferenta care ucide
"Principala cauza a comportamentului agresiv este faptul ca adolescentii nu gasesc in familie un sprijin real", afirma specialistii. Tinerii isi acuza parintii. Dupa parerea lor, acestia se preocupa prea putin de viata pe care o duc copiii, de dificultatile pe care le intampina. Si comunica mult prea putin. Astfel, copiii n-au posibilitatea sa ca