de MAGDA MARINCOVICI EVENIMENT La 13 februarie 1980, la Institutul Clinic Fundeni se inregistra o premiera medicala de exceptie: primul transplant de rinichi, efectuat de academician profesor doctor Eugen Proca.
S-au scurs 25 de ani de la acest eveniment, timp in care in tara noastra s-a constituit o adevarata Scoala de transplant.
Discipol si succesor al profesorului Proca, seful Clinicii de Urologie si Transplant Renal Fundeni, profesorul doctor Ionel Sinescu a efectuat doar anul trecut 104 transplanturi renale. Iar din 1997, de cand este seful clinicii, profesorul Sinescu si echipa sa au realizat 552 de transplanturi, acest gen de interventii chirurgicale intrand in rutina.
Incepand din 1992, Clujul, Institutul de Transplant Renal, se inscrie prin profesorul doctor Mihai Lucan in marea familie a centrelor universitare recunoscute pentru operatiile de transplant. De numele profesorului Mihai Lucan este legata si o alta performanta medicala: transplant dublu de pancreas si rinichi, in anul 2004. In 1999 este consemnat primul transplant cardiac la Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti, performanta obtinuta de doctorul Serban Bradisteanu. La scurt timp, la Targu-Mures, profesorul Radu Deac se inscrie cu al doilea transplant de cord. Lantul premierelor in transplant continua cu un eveniment de referinta: 15 aprilie 2000 - primul transplant hepatic la Institutul Clinic Fundeni, efectuat de profesorul doctor Irinel Popescu.
O lupta à la Don Quijote "Cu toate realizarile obtinute de chirurgii romani in privinta transplantului - Romania nemaifiind o "pata neagra" in acest domeniu pe harta Europei - in ultimii ani, numarul interventiilor de transplant a scazut din cauza lipsei donatorilor, a fondurilor reduse, dar si a neimplicarii personalului din sectiile de anestezie-terapie intensiva in identificarea posibililor donatori