Iunie 1941. Dusmanul: Marina sovietica. Obiectivul Marinei romane: apararea litoralului si a Deltei. Raportul de forte: 55 la 1 in favoarea URSS.
de ANA-MARIA LUCA CONFLAGRATIE IN LARG Razboiul mondial a fost uneori sursa de inspiratie pentru unii artisti plastici romani care erau concentrati pe front Sovieticii aveau cuirasate, crucisatoare, conducatoare de flota si 47 de submarine. Romanii insa au pornit la razboi cu o escadrila de distrugatoare, una de canoniere, doua torpiloare, doua nave portmine, un submarin (Delfinul) si patru vedete torpiloare.
DOUA DIVIZII. Litoralul maritim era aparat de Divizia de Mare, concentrata pe zona Constantei, de unde se puteau deplasa usor in orice zona. De Delta avea grija Divizia de Dunare, concentrata in doua centre: Sulina si Tulcea. Romanii patrulau pe bratul Chilia, ca sa-i impiedice pe sovieticii fortificati pe linia Reni - Ismail - Chilia Noua sa debarce. Sovieticii n-au reusit sa se miste. O data cu deplasarea frontului catre est, dupa cucerirea Odessei, au fost infiitate Detasamentele Maritime Odessa si Liman.
DRAMA DE DUPA 23 AUGUST. Ordinul a fost sa intoarca armele impotriva armatei germane si sa nu o lase sa treaca din Dobrogea in Muntenia. Dar sovieticii nu au luat in considerare declaratia Regelui din 23 august, in care se cerea incetarea ostilitatilor cu armata sovietica. Marinei romane i s-au confiscat navele de razboi. La 29 august, contraamiralul Horia Macellariu a primit la Constanta din partea amiralului Oktiabriski un ultimatum: sa se predea impreuna cu flota de razboi. Macellariu a raspuns ca nu e necesar un ultimatum, pentru ca Romania a intors armele. Insa navele au fost confiscate. Unele dintre ele nu s-au mai intors niciodata in posesia Marinei romane.
Iunie 1941. Dusmanul: Marina sovietica. Obiectivul Marinei romane: apararea litoralului si a Deltei. Raportul de forte