Mãsurile luate de BNR pentru franarea creditului in valutã, cum ar fi majorarea rezervei minime obligatorii perceputã bãncilor comerciale pentru fiecare imprumut, se dovedesc ineficiente. Aprecierea monedei naþionale este cea care dicteazã comportamentul financiar al populaþiei ºi agenþilor economici. Dovadã cã ritmul de creditare in valutã este net superior celui al imprumuturilor in lei, pe cand la depozite se intamplã exact invers.
Creditul neguvernamental a crescut, in luna martie, cu 4 la sutã (3,7 la sutã in termeni reali), panã la nivelul de 432.966 miliarde lei, fiind rezultatul creºterii cu 1,5 la sutã a componentei in lei ºi al majorãrii cu 5,7 la sutã a componentei in valutã exprimatã in lei (exprimat in euro, creditul in valutã s-a majorat cu 4,6 la sutã), a anunþat BNR la sfarºitul sãptãmanii.
La 31 martie 2005, creditul neguvernamental a inregistrat o creºtere de 33,2 la sutã (22,5 la sutã in termeni reali) faþã de 31 martie 2004, pe seama majorãrii cu 19,3 la sutã a componentei in lei (9,7 la sutã in termeni reali) ºi cu 44,3 la sutã a componentei in valutã exprimatã in lei (exprimatã in euro, creºterea creditului in valutã a fost de 60,2 la sutã).
Creditul guvernamental continuã sã scadã
Creditul guvernamental net a inregistrat un sold negativ de minus 42.964 miliarde lei (faþã de un sold negativ de minus 46.379 miliarde lei in luna februarie 2005), ca urmare a diminuãrii Contului General al Trezoreriei Statului, rãscumpãrãrii unor titluri de stat in lei, lansate de Ministerul Finanþelor Publice pe piaþa internã ºi reducerii disponibilitãþilor din fonduri Phare.
Depozitele in moneda naþionalã, preferate de firme ºi de populaþie
Depozitele in lei ale agenþilor economici au crescut cu 9,8 la sutã, panã la 143.635 miliarde lei.
Depozitele pe termen s-au majorat cu 10,6 l