In acest moment, 14 partide din cele 31 inregistrate la tribunal sunt in afara legii, ele trebuind dizolvate.
Astfel, aproape jumatate din formatiunile politice romanesti ar trebui sterse din registrul partidelor politice pentru ca nu au indeplinit conditia numarului minim de voturi in doua scrutinuri succesive.
Potrivit articolului 48 din Legea partidelor politice, neindeplinirea obiectivelor stabilite pentru un partid politic duce la incetarea existentei partidului, respectiv la dizolvarea sa pe cale judecatoreasca. Baremul pe care un partid trebuie sa-l indeplineasca este un scor de minimum 50.000 de voturi la nivel national pentru candidaturile depuse la alegerile generale sau locale. Barem ce a parut de netrecut in anul electoral 2004 pentru 14 partide.
Unele dintre acestea au obtinut scoruri insignifiante, mult chiar si sub numarul de membri pe care trebuie sa-l aiba un partid politic. Potrivit unei statistici intocmite de Institutul de Politici Publice, Partidul Mileniului III a obtinut la localele din iunie 687 de voturi pentru Consiliile Judetene si 848 de sufragii pentru Consiliile Locale. In iarna a obtinut un scor mai bun, 15.000 de voturi pentru Camera Deputatilor si 21.000 de voturi pentru Senat, mult insa sub baremul necesar. In situatii asemanatoare se mai afla formatiuni precum Partidul Social-Democrat "Constantin Titel Petrescu", Forta Dreptatii, Partidul "Renasterea Romaniei" sau Partidul "Pentru Patrie", care, desi are sediul pe Strada Veseliei, nu a avut prea multe motive de bucurie la alegerile de anul trecut.
Aceste scoruri au fost si motivul pentru care IPP a solicitat Ministerului Public, acum o luna, sa initieze la tribunal dizolvarea celor 14 partide, cerere nerezolvata inca.
Vise politice sau asteptarea unui "investitor"
In ceea ce priveste motivele pentru care aceste partide "de buzunar