Bucuresteanul Ion Mirica (52 ani) lucreaza in cizmarie de aproape 32 ani. Din 1980 i-a fost incredintata comanda unui Centru de prestari servicii din cartierul Salajan unde avea 8 subordonati. Initiativa era a unei Cooperative mestesugaresti. Astazi, Mirica nu reuseste sa gaseasca macar un ucenic pe care sa il invete meserie.
In anul 1990, Ion Mirica si-a deschis un atelier de reparat incaltaminte. Pe 10 mp, societatea PF,, Mirica Ion, a instalat masa de lucru, masinile electrice si calapoadele, apoi a afisat o lista de tarife adaptata la specificul pietei de atunci.
An financiar de opt luni
Fostele Centre de cizmarie au fost desfiintate de timpuriu (si transformate in vinarii, cluburi sau buticuri) asa incat, in scurt timp, Mirica s-a pomenit ca a ramas singurul cizmar, pe o raza de 3-4 kilometri. ,, La mine vin doar oameni saraci, dar sunt multi! Daca va arat in ce stare de degradare se afla incaltamintea pe care mi-o aduce lumea, va speriati!,, ne spune el. Pentru 320.000 lei, Mirica schimba talpile la o pereche de pantofi, iar pentru 40.000 schimba si flecurile uzate.
,,Acum platesc la Primarie, o chirie lunara de 500.000 lei, dar cheltuielile lunare ajung la aproape 2 milioane lei- pentru gunoi, curent electric si celelalte. Exista, insa, si perioade in care societatea nu produce nimic.
De exemplu, in lunile de iarna nu lucrez, iar in august plec in concediu cu familia, in tara! Practic, cam patru luni pe an eu nu lucrez! Pe anul 2004, am platit impunere pe venituri de vreo 38 milioane lei, dar tot am avut profit lunar net de 2-4 milioane lei.
Este munca multa, murdara, lucrez in frig sau in aer incins, aer viciat de lac sau de prenadez.,,
Integrarea nu exclude cizmaria
Mirica nu crede ca integrarea in Uniunea Euroopeana va desfiinta putinele ateliere de cizmarie care au mai ramas in