Zece state membre au marcat la 1 mai un an de apartenenta la Uniunea Europeana, eveniment de care, asa cum remarca "EU Observer", membri mai vechi ai Uniunii si-au amintit cu mai putin entuziasm.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a subliniat, totusi, ca "este un eveniment crucial pentru toti europenii", el insemnand "unificarea nu numai a unor natiuni, popoare, ci si a unor culturi". A tinut, insa sa atraga atentia ca "nu mai are sens, acum, sa se mai faca diferenta intre vechii si noii membri. Iar aceasta, chiar daca este inca nevoie de timp si rabdare pentru depasirea perioadei de acomodare intre vechii membri si cele zece tari sarace din estul Europei, nou sosite in marea comunitate europeana”.
Vorbind in termeni economici, subliniaza "EU Obeserver", sosirea noilor membri in Uniune presupune, pentru cei mai vechi, sa-si aduca o contributie substantiala la cresterea economica a nou-venitilor, un flux mai mare de investitii si o intensificare a schimburilor comerciale cu acestia. Publicatia amintita ofera exemplul Poloniei, cea mai mare tara nou-venita in UE, ale carei exporturi de produse alimentare spre vecinul ei, Germania, a crescut de trei ori fata de perioada de dinaintea aderarii. Austria este, azi, cel mai mare investitor strain in Slovenia si al treilea in Ungaria, Slovacia si Cehia. Tarile baltice - Letonia, Estonia si Lituania - au inregistrat in primul an de la aderarea la UE cel mai inalt ritm de crestere economica, respectiv de 7,2 la suta, 6,4 la suta si 6 la suta. Noile state au beneficiat, potrivit "EU Observer", de un suport financiar din partea UE. In Polonia, unde agricultorii au formulat inainte de aderare cu voce tare nemultumirile legate de efectele acordurilor preconizate, s-au linistit dupa ce fluxul de fonduri europene a inceput sa functioneze.
Data fiind economia de mica dimensiune a noilor state, rema