Dupa 11 septembrie 2001, Statele Unite ale Americii au luat mai multe masuri de securitate, unele dintre ele contestate de cetatenii proprii, dar si de cei din alte tari. Una dintre ele este obligativitatea tarilor membre ale Uniunii Europene de a introduce pasapoartele biometrice. Initial, termenul-limita stabilit de americani era 26 octombrie 2004, dar el a fost prelungit, la cererea UE. Data de 26 octombrie 2005 este ultima pasuire. Cetatenii din 27 de tari trebuie sa aiba un pasaport digital daca doresc sa intre in SUA fara viza. Lista tarilor privilegiate este: Andorra, Austria, Australia, Belgia, Brunei, Danemarca, Finlanda, Spania, Franta, Germania, Islanda, Irlanda, Italia, Japonia, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Olanda, Noua Zeelanda, Norvegia, Portugalia, San Marino, Singapore, Slovenia, Suedia, Elvetia, Marea Britanie.
Ce este pasaportul biometric
Viitorul document de calatorie in strainatate va avea aceeasi forma ca si cel actual, numai ca va contine, in plus, un cip cu date biometrice privind posesorul. Aceste informatii pot include greutatea, inaltimea, grupa sanguina si alte date medicale. In functie de tara, forma benzii biometrice si informatiile stocate pot varia. De exemplu, Marea Britanie are de pus pe cip fotografia numerizata a titularului. De altfel, aceasta tara a solicitat o prelungire a termenului de livrare pina la sfirsitul anului. Alte state europene vor include pe cip si amprenta digitala a posesorului. Din cauza numeroaselor proteste din partea guvernelor si a asociatiilor neguvernamentale din tarile de pe lista, pasapoartele nu vor contine date medicale foarte amanuntite, dar fotografia si amprenta digitala se vor afla pe majoritatea versiunilor.
Documentul este util nu numai pentru ca va accelera procesarea celor care intra in SUA, dar si deoarece informatiile de pe cip sint flexibile, autoritatile