Liderul grupului crestin-democrat german din Parlamentul European, Markus Ferber, a fost unul dintre cei mai acerbi sustinatori ai intirzierii aderarii Romaniei la UE. Intr-un interviu acordat la Bruxelles ziarului „Cotidianul", Ferber a explicat motivele acestei atitudini.
Cotidianul: Ati sustinut aminarea votului din Parlamentul European asupra Tratatului de aderare a Romaniei si Germaniei la UE. De ce?
Markus Ferber: UE si-a fixat niste criterii clare pentru aderare, la Copenhaga, in 1993. Negocierile cu Slovacia, de pilda, au inceput cu intirziere, pentru ca nu indeplinea criteriile politice. Deci, la acel moment, UE s-a tinut de aceste criterii. In cazul Bulgariei si Romaniei, am senzatia ca UE nu isi mai respecta propriile principii.
Iar asta este foarte periculos, pentru ca trebuie sa ne gindim: este democratia pe deplin instalata in Romania? Problema minoritatilor este rezolvata? Este capabil statul sa conduca o tara fara coruptie? Este Justitia independenta? Iar daca am inteles bine, chiar presedintele Basescu a recunoscut ca Romania inca nu indeplineste criteriile politice.
Iar noi asta am avut de aprobat; am votat asupra Tratatului de aderare, nu asupra tarii. In ce priveste Romania, dorim sa o avem in UE, dar tocmai pentru ca nu indeplineste criteriile politice are nevoie de mai mult timp pentru a se pune la punct.
Probleme cu minoritatile
Cotidianul: Puteti fi mai concret in privinta reprosurilor pe care le aduceti Romaniei? Care sint faptele pe care se bazeaza evaluarea dvs.? Ce probleme sint, de pilda, cu minoritatile?
Markus Ferber: Sa aiba mai multe posibilitati sa-si foloseasca propria limba, propria cultura, sa poata participa in alegeri regionale etc.
Cotidianul: Toate aceste drepturi le sint garantate in acest moment de statul roman. Sa inteleg ca au existat plingeri