de MARA RADUCANU EXOTISM CULINAR Cuprul din kiwi este vital pentru intarirea oaselor, potasiul are rol in controlarea presiunii sangelui, iar magneziul este important pentru relaxarea musculara si functionarea centrilor nervosi. Vise. Dorinte de a explora alte lumi, de a infrunta si a descoperi necunoscutul. Suntem oameni si suntem de cele mai multe ori "apasati" de o dorinta imensa de cunoastere si de schimbare. Nimeni si nimic nu ne poate opri atunci cand dorim sa aflam ceva. Dar, ceva va pot spune cu siguranta: orice lucru, oricat de neinsemnat, are o poveste a lui. Va veti intreba de ce spun asta! Ei bine, stateam aseara acasa cu cativa prieteni si mancam din fructele pe care mama le cumparase si le lasase intr-o fructiera. Mere, pere, banane, mandarine, kiwi⦠sanatate curata! Inca de mica am avut o "slabiciune" pentru fructe, asta poate si pentru ca parintii mi-au explicat importanta lor pentru sanatatea organismului. Asa ca, am hotarat sa ne alegem fiecare cate un fruct si sa aflam care este povestea lui. Eu am ales prima. Si, m-am repezit la⦠kiwi. Muream de curiozitate sa aflu ce poveste ascunde. Planta colorata, zemoasa, dar mai ales⦠exotica. Am luat cutitul si am inceput cu miscari repezi sa-l curat de coaja. Era ca si cum l-as fi curatat de secrete. Si, cat ai clipi, m-am trezit plina de verva si curiozitate pe taramurile insorite si enigmatice ale Asiei, acolo unde cu siguranta a inceput totul. Ce istorie ascunde aceasta planta? De unde provine? Ce proprietati are? Haideti sa descoperim impreuna!
ISTORIE. Denumirea stiintifica a plantei de kiwi este "Actinidia chinesis" si este originara din regiunile tropicale ale Asiei. Fructul acestei plante are forma ovala, greutate de circa 80-100 gr si o coaja de culoare verde-maronie, acoperita cu perisori fini. Pulpa fructului este carnoasa, de culoare verde, cu seminte mici dispuse circular