de CRISTINA ANDREEA CATANA RETETE CU ADRESA In bazinul mediteranean, uleiul de masline este cunoscut de cel putin 5000 de ani. Prin anii â70 parea sa fi fost dat uitarii datorita folosirii in catitati tot mai mari a uleiului de seminte, acesta fiind mult mai ieftin.
Principalul acid gras din uleiul de masline este acidul monosaturat oleic, care reprezinta intre 63% si 83% din totalul acizilor grasi. Urmeaza acidul palmitic, intre 7% si 17%, acidul linolic, cu maximum 13,5% si acidul linoleic intre 2% si 3%. Uleiul de masline contine si cantitati apreciabile de vitamina A si E, precum si compusi fenolici simpli si complecsi.
Datorita acestei compozitii, uleiul de masline are o stabilitate termica mai mare, se oxideaza si rancezeste mai greu. Este de preferat sa se foloseasca uleiul de masline presat la rece, dar care are un aspect tulbure si nu rezista mult timp pe rafturile magazinelor.
Cercetatori din lumea intreaga cred ca uleiul de masline reduce riscul aparitiei cancerului de san. Studiile arata ca femeile care consuma in mod constant ulei de masline sunt mai putin predispuse cancerului de san. Chiar si persoanele care consuma in general multe grasimi sunt mai bine protejate de anumite boli, daca printre grasimile "nesanatoase" consuma si ulei de masline, pentru ca nivelul colesterolului scade. Eliminand carnea din dieta si inlocuind-o cu legume asezonate cu ulei de masline, vom reduce consumul de grasimi saturate si totodata si colesterolul.
Uleiul de masline de cea mai buna calitate este cel "extra virgin", care provine din presarea maslinelor coapte. Acesta este folosit pentru a da gust salatelor, nu pentru gatit. In afara celui "extra virgin" mai exista doua tipuri de ulei de masline: "pur" si "light". Cel "pur" este mai putin colorat si este folosit mai mult pentru gatit la temperaturi medii. Uleiul de masline "light" e