Senatul a adus o serie de amendamente ordonantei de modificare a Codului fiscal, multe legandu-se de regimul de impozitare a veniturilor din tranzactii imobiliare. Nici tranzactiile cu valori mobiliare n-au scapat de noi modificari, ceea ce indreptateste oarecum intarzierea aplicarii taxelor majorate pe capital, la 1 iunie in loc de 1 mai.
De exemplu, Senatul a decis ca pentru calculul impozitului in cazul valorilor mobiliare se va folosi data dobandirii acestora. Senatorii au mai prevazut ca daca titlurile sunt tinute in portofoliu pe o perioada mai mare de 365 de zile de la data dobandirii, impozitul la vanzarea lor va fi de 1%, prevedere care va ramane in vigoare si dupa 1 ianuarie 2006. Castigul din tranzactionarea titlurilor intr-un termen mai scurt se impoziteaza cu 10%. In caz de pierdere, aceasta ramane la contribuabil.
Totodata, in cazul depozitelor bancare, data infiintarii lor este luata ca data de referinta in aplicarea cotei de impozitare de 10%.
In cazul veniturilor din transferul proprietatilor imobiliare s-a stabilit ca se supun impozitarii numai constructiile fara destinatie de locuinta si terenurile de orice fel, fara constructii, dobandite dupa 1 ianuarie 1990.
De asemenea, impozitul de 10% se aplica doar in cazul in care proprietatea imobiliara este instrainata in mai putin de 3 ani.
Daca transferul se efectueaza fara pret, impozitul va fi calculat pe diferenta dintre valoarea de expertiza in conformitate cu regulile camerelor notarilor publici si valoarea de baza a imobilului.
Aportul in natura la capitalul social si schimburile imobiliare nu sunt taxate
Pe de alta parte, tranzactiile imobiliare nu se impoziteaza daca este vorba de un aport in natura la capitalul social al unei firme. In aceeasi categorie intra si reconstituirea dreptului de proprietate, mostenirea sau donatia intre rude pan